Biggekruid hanetred
Menu
30 juli 05:30 in Gezondheid

Biggekruid hanetred

Biggekruid zou schadelijk zijn voor paarden. Oorzaak van hanetred wordt genoemd. Klopt dit? 
En zo ja hoe kom je van biggekruid af?

mvg

jan snijder

2 reacties

 • Pet Tails
  Pet Tails30 juli 09:54

  Beste Jan,

  Veel dank voor je vraag. We gaan ermee aan de slag, en komen er z.s.m. op terug.

  Groetjes,
  PetTails

 • Moderator PetTails
  Moderator PetTails31 juli 15:16

  Beste Jan Snijder,

  Paarden hebben een natuurlijk instinct om giftige planten te mijden. Echter, als paarden onvoldoende voedingsstoffen uit het gras kunnen halen (bijvoorbeeld door minder kwaliteit van het gras door droogte of door onvoldoende gras in de weide) kunnen paarden op zoek gaan naar alternatieve voedingsbronnen, zoals planten, kruiden en/of zaden die ze beter niet kunnen eten. Dit kan ook biggenkruid zijn. Daarbij heeft biggenkruid een hoog suikergehalte waardoor het door sommige paarden als smakelijk wordt ervaren. Biggenkruid wordt vaak aangezien voor paardenbloemen maar dit zijn twee verschillende planten. De paardenbloem heeft een holle steel en biggenkruid niet. De stengel van biggekruid is vaak ook dunner dan die van de paardenbloem. Bij overmatige opname is het mogelijk dat biggenkruid hanentred veroorzaakt. Maar let op, biggenkruid hoeft niet altijd problemen te veroorzaken. De mate van giftigheid is afhankelijk van de soort plant, de hoeveelheid giftige stoffen in de plant, de hoeveelheid die gegeten wordt en de conditie van het paard.

  Om te voorkomen dat paarden giftige planten eten is het belangrijk om paarden op arme of kale weides bij te voeren met bijvoorbeeld hooi of voordroogkuil. Takken van de wilg, berk en linde zijn ook geschikt voor paarden. Op deze manier zullen de paarden minder de neiging hebben om op zoek te gaan naar planten, kruiden en/of zaden die niet goed voor ze zijn. Daarnaast helpt het bij de natuurlijke behoefte om te kauwen en gaat het verveling tegen.

  Weidemanagement is ook belangrijk. Het regelmatig maaien, zaaien en bemesten van de weide zorgt voor het verbeteren van de graskwaliteit waardoor de hoeveelheid biggenkruid zal afnemen. Ook zullen de paarden bij goede graskwaliteit minder de behoefte hebben om andere voedingsbronnen te zoeken. Het bestrijden van biggenkruid met herbiciden is ook een optie.

  Mocht je naar aanleiding van het antwoord nog vragen hebben stel ze gerust.

  Groetjes,

  PetTails