Vraag: kitten doet niet alles op de kattenbak
Menu
19 juli 12:02 in Gedrag

Vraag: kitten doet niet alles op de kattenbak

Hi,

Onze kitten is nu 13,5 week. Hij is met 9 weken bij ons gekomen. Alles gaat goed, hij weet de kattenbak te vinden en gebruikt deze ook.

Maar helaas niet altijd, hij gaat ook nog eens in de zoveel tijd op het vloerkleed. Zowel ontlasting als plassen. Als je het op tijd ziet en wat zegt, rent hij alsnog naar de kattenbak. Maar vaak ben je te laat en is het al gedaan.

Wat kunnen we hieraan doen? 

2 reacties

 • Moderator PetTails
  Moderator PetTails19 juli 12:50

  Beste meneer/mevrouw,

  Bedankt voor je vraag. We gaan er mee aan de slag en komen zo snel mogelijk bij je terug met een antwoord na overleg met het expertpanel.

  Groetjes,

  PetTails

 • Moderator PetTails
  Moderator PetTails21 juli 15:22

  Beste meneer/mevrouw,

  Als kittens vanuit het nest bij de nieuwe eigenaar komen zijn ze vaak al zindelijk. Ze leren rond de leeftijd van 4 weken van de moeder dat ze hun behoeftes op de kattenbak moeten doen. Eenmaal in hun nieuwe omgeving moet het kitten leren om ook deze kattenbak te gaan gebruiken. Soms kan het voorkomen dat het kitten de kattenbak weet te gebruiken en er vervolgens toch ‘ongelukjes’ op bijvoorbeeld het vloerkleed te vinden zijn. Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor het onzindelijk zijn van het kitten. Hieronder volgen enkele mogelijkheden met bijbehorende tips:

  Ten eerste kan het zo zijn dat de kattenbak te ver weg staat. Als een kitten nog jong is en bezig is met spelen is het mogelijk dat het kitten pas op het laatste moment beseft dat hij moet plassen en/of poepen. Als het kitten dan naar een andere kamer moet voor de kattenbak is de kans groot dat als hij onderweg een voor hem ‘’aantrekkelijke’’ plek tegenkomt, zoals een vloerkleed, dat hij daar zijn behoeftes doet. Ook kan het zo zijn dat de nood te groot werd en het kitten de plas niet meer kon ophouden. Zet daarom meerdere kattenbakken in huis, zodat het kitten altijd in de buurt is van een kattenbak.

  Ten tweede kan het zo zijn dat het kitten niet goed in de bak kan komen. Dit kan zijn door een hoge instap of omdat er een overkapping op de kattenbak zit. Zorg dan voor een lage instap en haal de overkapping van de kattenbak. Dit maakt de kattenbak toegankelijk voor het kitten. Zorg daarbij ook de kattenbak niet in de loop, op een drukke plek of in de buurt van voer- en drinkbakjes staat.

  Ten derde kan het zo zijn dat het kitten de kattenbakvulling niet prettig vindt. Kittens hebben net zoals volwassen katten de voorkeur voor zacht grit, dat fijn van structuur is. Het kan zijn dat het grit in je kattenbak te grof is voor het kitten, zodat het niet fijn aanvoelt aan de pootjes en het lastig is voor hem om te graven. Ook wil je liever geen klontvormende kattenbakvulling omdat het kitten tijdens het spelen mogelijk enkele korreltjes kan binnenkrijgen met als gevolg een verstopping van de maag. Vanaf een leeftijd van vijf-zes maanden kan deze vulling wel gebruikt gaan worden. Mocht dit het geval zijn, vervang de kattenbakvulling met zacht en fijn grit. De meeste katten vinden een handje tuinaarde door het grit heen ook erg aantrekkelijk. Soms wordt aan de fokker gevraagd welke kattenbakvulling daar gebruikt werd, zodat het kitten in het nieuwe huis al gewend is aan deze korrel, later kan dit dan gemengd worden met de nieuwe vulling en overgegaan worden op een ander indien gewenst.

  Tenslotte kan het zo zijn dat er een geurtje hangt in de kattenbak. Het is daarom goed om de ontlasting elke dag uit de kattenbak te halen, de kattenbakvulling regelmatig te vervangen en de kattenbak regelmatig schoon te maken.

  Verder kan het helpen om:
  - Het kitten na het gebruiken van de kattenbak te belonen met wat lekkers of een
  spelletje.
  - Als je ziet dat het kitten aandrang heeft (draaien, zoeken, gehaaste houding)
  hem om de kattenbak te zetten.
  - Het kitten na het eten, in de ochtend en avond even op de kattenbak te zetten.
  Dit zijn momenten dat het kitten aandrang kan hebben. Wanneer de kitten dan
  zijn behoefte doet weer belonen met wat lekkers of een spelletje.
  - De plekken waar in huis geplast of gepoept is goed schoon te maken met een
  1:10 biotex oplossing gevolgd door alcohol of met een urine-off middel. (Gebruik
  van ammoniak of chloor wordt afgeraden).

  Dit zijn enkele mogelijkheden die een rol kunnen spelen bij het onzindelijk zijn van het kitten. Mocht de onzindelijkheid voor een langere tijd aanhouden is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts om eventuele medische redenen uit te sluiten.

  Mocht je naar aanleiding van het antwoord nog vragen hebben stel ze gerust.

  Groetjes,

  PetTails