[ARTIKEL] Meningitis bij jonge honden: Luna de Berner Sennenpup
Menu
Moderator PetTails avatar
14 juli 16:00 in Gezondheid

[ARTIKEL] Meningitis bij jonge honden: Luna de Berner Sennenpup

Luna is een vrouwelijke Berner Sennenhond van bijna één jaar oud. Zij is door haar eigenaar bij de dierenarts gebracht vanwege een heel pijnlijke nek en ze piept bij aanraking van haar kop. De dierenarts onderzoekt Luna en meet dat zij koorts heeft. De dierenarts neemt bloed af voor onderzoek. Uit de analyse van de bloedcellen blijkt dat er een acute ontsteking in het lichaam aanwezig is. Ook neemt de dierenarts wat cerebrospinaal vocht af, dit is de vloeistof die rondom de hersenen en het ruggenmerg zit. Ook in deze vloeistof bevinden zich veel ontstekingscellen. Met behulp van deze uitslagen concludeert de dierenarts dat Luna een meningitis heeft. Wat is meningitis eigenlijk en bij welke dieren komt het vaak voor?

Wat is meningitis?

Meningitis is een ontsteking van het hersenvlies. Bij onze huisdieren ontstaat deze ontsteking meestal door een auto-immuun reactie. Het is zeldzaam dat de ontsteking veroorzaakt wordt door een infectie van bijvoorbeeld virussen of bacteriën. Meningitis komt vooral voor bij jonge honden. Ook komt het vaker voor bij Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Duitse Staande Korthaar, Berner Sennenhonden, Beagles, Boxers en Pointers. 

Honden met meningitis hebben koorts en een erg pijnlijke nek. Door de pijnlijke nek willen honden niet meer aangeraakt worden, niet meer omkijken en kunnen met een bolle rug staan. De pijn kan zo heftig zijn dat ze van de pijnaanvallen moeten piepen of gillen.

Behandeling

De boosdoener bij meningitis het het eigen immuunsysteem. De behandeling berust daarom ook op het remmen van het immuunsysteem. De dierenarts schrijft voor Luna corticosteroïden voor. Deze moeten voor een langere tijd gegeven worden met een opbouwend schema, dit duurt gemiddeld 6 maanden. Het goede nieuws is dat de meeste honden na deze behandeling zijn genezen. Helaas kan het ook gebeuren dat er na het afbouwen een terugval is. 

Heb je na dit artikel nog meer vragen over neurologische problemen? Stel ze gerust hieronder!

Bekijk grote versie van deze afbeelding

0 reacties