[Artikel]: ‘Max kan zijn mand niet meer vinden’.
Menu
Moderator PetTails avatar
10 juli 14:58 in Gezondheid

[Artikel]: ‘Max kan zijn mand niet meer vinden’.

We kennen het allemaal; een oma of opa waarbij het geheugen steeds slechter wordt en het beoordelingsvermogen afneemt. Tot het moment dat oma of opa de eigen kinderen of kleinkinderen niet meer herkent. Gebeurt dit nu eigenlijk ook bij onze huisdieren? Uit onderzoek is gebleken dat deze veranderingen ook optreden bij hond en kat, waarbij de symptomen die bij de hond voorkomen sterk lijken op die van de mens.

Dementie bij hond en kat

Wat is dementie?

Dementie wordt omschreven als het niet meer kunnen vertonen van aangeleerd gedrag en een verminderd vermogen om gedrag aan te leren. Dementie is een aandoening waarbij het karakter van uw hond of kat verandert. Dit kan zich uiten in gedesoriënteerd gedrag, waarbij bijvoorbeeld de eigenaar niet meer wordt herkend of dat de hond of kat niet meer reageert op zijn of haar naam. Het is een verouderingsproces waarbij er schade aan de hersenen optreedt. Bij mensen spreekt men van dementie, bij dieren spreekt men van cognitief disfunctie syndroom (CDS).

Op welke leeftijd wordt dementie gezien?

Bij de kat kunnen gedragsveranderingen worden waargenomen vanaf een leeftijd vanaf 11 jaar. Bij katten tussen de 11 en 14 jaar vertonen 30% een gedragsverandering en vanaf 15 jaar vertonen 50% van de katten een verandering in gedrag.

Bij de hond kan dementie al worden waargenomen vanaf een leeftijd van 4,5 jaar. Dit zijn echter maar enkele honden, want meestal komt de ziekte bij de hond pas voor vanaf een leeftijd van 7 jaar. Vanaf een leeftijd van 11 jaar vertonen 50% van de honden gedragsveranderingen en dit aantal loopt op naar wel 70% bij een leeftijd vanaf 15 jaar.

Welke verschijnselen worden er gezien?

Zoals eerder genoemd lijken de verschijnselen van dementie van de hond op die van de mens, terwijl de verschijnselen bij katten minder opvallen. Verschijnselen die kunnen voorkomen zijn; het krijgen van slaapproblemen, het veranderen van dag en nacht ritme (waardoor de hond ‘s nachts gaat rondlopen en overdag gaat slapen), sociaal onwenselijk gedrag, slomer of doelloos zijn, depressief lijken, problemen met oriëntatie hebben, verward gedrag vertonen (mand niet kunnen vinden, ‘verdwalen in eigen huis’), onzindelijk worden (in huis poepen en plassen) en slechter gaan eten. Bij de kat kan daarnaast opvallen dat ze zichzelf minder poetsen of juist overdreven veel likken.

Wat zijn mogelijke oorzaken van dementie?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor dementie namelijk:

- Verandering in de stofwisseling wat leidt tot een verhoogde afzetting van β-amyloïd (eiwitneerslagen) in de hersenen. Een verhoogde β-amyloïd productie zorgt voor schade aan zenuwen, wat uiteindelijk zorgt voor afsterving van de desbetreffende zenuwen. Dit wordt ook gezien bij Alzheimer (één van de vormen van dementie bij de mens).

- Een verminderde afbraak van zogenaamde vrije radicalen (door een tekort aan anti-oxidanten). Vrije radicalen hebben een schadelijke werking op cellen. Als cellen dood gaan leidt dit weer tot tekorten aan belangrijke neurotransmitters (een chemische stof die fungeert als overbrenger van de zenuwprikkel).

- Tekort aan vitamine E. 

- Een urineweginfectie met de bacterie E. coli kan dementie veroorzaken bij de hond en kat. Dit kan ook bij de mens dementie veroorzaken.

Vooralsnog is dementie bij katten minder onderzocht, echter lijken er soortgelijke processen op te treden in de hersenen.

Hoe wordt de diagnose dementie gesteld?

Omdat er veel verschillende verschijnselen zijn kan het lastig zijn om een diagnose te stellen. Bij de mens wordt dit gedaan a.d.h.v. ziektegeschiedenis, familieonderzoek en klinisch onderzoek. Bij dieren wordt de diagnose vastgesteld door het uitsluiten van andere lichamelijke oorzaken of ouderdomsziekten. Onderzoeken die door een dierenarts zouden kunnen worden uitgevoerd zijn: lichamelijk en neurologisch onderzoek, bloed- en urineonderzoek en een MRI scan.

Hoe behandel je dementie?

Dementie valt niet te genezen, wel zijn er behandelingen die kunnen helpen hij vertragen van de achteruitgang. De ziekte is namelijk progressief, wat betekent dat het in de loop van de tijd zal verergeren. De behandeling van dementie bestaat uit het aanpassen van onze omgang met de hond of kat en het verandering van de voeding. Soms wordt medicatie toegevoegd aan de behandeling, dit is echter niet altijd nodig.

Het is belangrijk om geduld en aandacht te hebben voor uw dier. Als u begrijpt wat er met uw hond of kat aan de hand is kan je er gemakkelijker rekening mee houden. Daarnaast is de manier van communiceren naar uw dier toe erg belangrijk. U kunt hierbij denken aan een rustige benadering van uw hond of kat en commando’s geven met gebaren. Verder zorgt het blijven prikkelen van uw dier d.m.v. denkspelletjes voor stimulatie van de hersenactiviteit en vertraging van de dementieverschijnselen. Tenslotte is het belangrijk om te zorgen voor regelmaat in wandelingen en vaste tijden bij voeding geven en wil je de omgeving van uw dier niet veranderen om te voorkomen dat uw dier verdwaald of gedesoriënteerd raakt. Naast het stabiel houden van de leefomgeving kan er ook voor worden gekozen om de leefomgeving van uw dier te verkleinen (bijvoorbeeld enkel woonkamer en keuken) waarbij de mand, voer- en waterbakken dichtbij elkaar staan zodat de hond of kat het gemakkelijk kan vinden. 

Voor de hond zijn er speciale diëten op de markt gebracht die kunnen helpen om de leeftijd-gerelateerde gedragsveranderingen tegen te gaan. De diëten zijn verrijkt met onder andere omega-3-vetzuren, antioxidanten en groenten om hersenveroudering tegen te gaan. Daarnaast zijn er ook enkele supplementen beschikbaar om bij de huidige voeding van uw dier te geven. Voor de kat zijn er geen speciale diëten op de markt gebracht om de leeftijd-gerelateerde gedragsveranderingen tegen te gaan, echter blijken artrose-diëten verbeteringen te geven bij de kat. Net zoals bij de hond zijn er voor de kat ook voedingssupplementen beschikbaar.

Bij angstige dieren kan er overwogen worden om naast de behandeling ook medicatie voor te schrijven. Enkel alleen medicatie geven bij dementie is geen optie. In overleg met de dierenarts kan er een behandelplan worden opgesteld.

Wat is de prognose van dementie?

Dementie is helaas niet te genezen, echter kan er in samenwerking met de dierenarts wel geprobeerd worden om het voor uw dier zo prettig mogelijk te maken.

Indien je na het lezen van dit artikel nog vragen hebt over dit onderwerp of je eigen huisdier, stel ze gerust hieronder.

Bekijk grote versie van deze afbeelding

0 reacties