[ARTIKEL] Mijn oudere hond heeft plots een scheve kop en draait rondjes!
Menu
Moderator PetTails avatar
9 juli 17:19 in Gezondheid

[ARTIKEL] Mijn oudere hond heeft plots een scheve kop en draait rondjes!

Pebbles, een 12 jaar oude mannelijke Golden Retriever wordt op het spreekuur van de dierenarts aangeboden vanwege verschijnselen van een scheve kophouding, rondjes draaien en braken. Daarnaast valt op dat hij erg instabiel en ongecoördineerd loopt. De verschijnselen die Pebbles laat zien zijn vanochtend plotseling ontstaan tijdens de ochtendwandeling. Op de kliniek wordt Pebbles uitgebreid onderzocht. Gedurende het algemeen en neurologisch onderzoek uitgevoerd door de dierenarts valt op dat Pebbles ook last heeft van een horizontale nystagmus: dit betekent dat de ogen continu heen en weer bewegen. Verder zijn alle neurologische reflexen intact en is Pebbles goed bij bewustzijn.

De verschijnselen die Pebbles (acuut) laat zien, samen genomen met zijn leeftijd, doet vermoeden dat hij last heeft van zijn evenwichtsorgaan, ook wel het Geriatrisch Vestibulair Syndroom. Het Geriatrisch Vestibulair Syndroom, tegenwoordig ook wel het Idiopathisch Vestibulair Syndroom genoemd, is een aandoening van het evenwichtsorgaan. Het syndroom wordt zowel bij honden als katten gezien en kan in principe bij alle leeftijden voorkomen, maar we zien het voornamelijk bij de oudere honden. De verschijnselen treden plotseling op en kunnen zeer heftig zijn. Hoe het syndroom precies ontstaat is op dit moment (nog) niet bekend, vandaar dat het ook wel het Idiopathisch Vestibulair Syndroom wordt genoemd (idiopathisch = zonder bekende oorzaak). Regelmatig worden soortgelijke verschijnselen verward met een tia of een hersenbloeding. Echter een tia of een hersenbloeding komen zelden voor bij de hond en deze beperken zich nooit alleen tot het evenwichtsorgaan.

Wat zijn verschijnselen die ik kan zien bij een Geriatrisch Vestibulair Syndroom?
De verschijnselen die gezien kunnen worden komen door aantasting van het evenwichtsorgaan. Normaal gesproken zorgt je evenwichtsorgaan ervoor dat je je stabiel kunt voortbewegen en daarbij je evenwicht kunt bewaren. Bij een aandoening aan je evenwichtsorgaan is je evenwicht verstoord waardoor de volgende verschijnselen gezien kunnen worden:

  • Scheve kop: hierbij wordt het ene oor lager gehouden dan het andere oor
  • Nystagmus: hierbij gaan de ogen continu heen en weer
  • Dronkenmansgang
  • Cirkelen / rondjes lopen en steun zoeken tegen voorwerpen
  • In sommige gevallen zijn de honden niet meer in staat om op te staan door de incoördinatie
  • Braken en misselijkheid

Wat is de behandeling?
Omdat de oorzaak (nog) niet bekend is, is er ook geen specifieke therapie tegen het Syndroom. Wel kunnen we Pebbles comfortabeler maken met medicatie tegen de misselijkheid. Nu zal je denken, geen specifieke therapie… Wat nu en hoe nu verder? Ondanks dat de verschijnselen bij Pebbles heftig en zeer plotseling zijn ontstaan weten we van het Syndroom dat de verschijnselen in de loop van de tijd verdwijnen! Na 1 á 3 dagen moet er al een aanzienlijke verbetering opgetreden zijn. Vaak zien we binnen 10 á 14 dagen dat de verschijnselen helemaal verdwenen zijn. Indien de klachten blijven bestaan is het verstandig om in overleg met de dierenarts verder onderzoek uit te laten voeren. Er zijn namelijk ook andere aandoeningen die een gelijkwaardig/soortgelijk beeld kunnen geven zoals een midden- of binnenoorontsteking of aandoeningen aan de hersenstam. Kortom er zijn twee mogelijkheden: enerzijds de misselijkheid behandelen en afwachten of de verschijnselen minder worden gedurende de tijd. Of direct verder onderzoek uitvoeren om andere mogelijke oorzaken die het evenwichtsorgaan aantasten uit te sluiten (ooronderzoek, bloedonderzoek en eventueel een MRI-scan). Heeft je hond last van een scheve kophouding of coördinatieproblemen, neem dan contact op met de dierenarts.

Hoe gaat het nu met Pebbles?
Het was flink schrikken voor zowel de eigenaren als Pebbles. Na het bezoek aan de dierenarts waarbij Pebbles medicatie heeft gekregen voor de misselijkheid ging het al een stuk beter met hem. Hij maakte een minder misselijke indruk en heeft sindsdien niet meer gebraakt. Verder is de leefomgeving voor een korte periode wat aangepast waarbij de voer- en drinkbak dichtbij zijn mand geplaatst werden zodat Pebbles ondanks zijn incoördinatie hier gemakkelijk bij kon. Na enkele dagen werd de incoördinatie beter en Pebbles liep per dag steeds stabieler. Na een ruime week liep hij weer als vanouds mee met de wandelingen.

Het is fijn dat het bij Pebbles zo goed is afgelopen en dat hij nu weer helemaal de oude is. Heeft u aan de hand van dit artikel nog vragen over het Geriatrisch / Idiopathisch Vestibulair Syndroom of andere vragen, stel ze gerust hieronder! 

Bekijk grote versie van deze afbeelding

0 reacties