[ARTIKEL] Epilepsie: wat kan je doen bij een aanval?
Menu
Moderator PetTails avatar
8 juli 16:27 in Gezondheid

[ARTIKEL] Epilepsie: wat kan je doen bij een aanval?

Epilepsie: wat kan je doen bij een aanval?

Epilepsie komt bij één tot twee procent van de honden voor en is een ingrijpende aandoening voor het huisdier en de eigenaar. Bij de rasgroepen herders, jachthonden en dogachtigen komt het vaker voor. Maar wat is epilepsie eigenlijk en wat moet je doen wanneer je hond opeens een aanval krijgt?

Wat is epilepsie?

De hersenen bestaan uit miljarden zenuwcellen die met behulp van elektrische signalen met elkaar kunnen communiceren. Bij epilepsie gaat dit mis en ontstaat er een abnormale elektrische activiteit in de hersenen. Bij een epileptische aanval kan het gehele brein betrokken zijn, dit noemen we een gegeneraliseerde aanval. Ook kan er slechts een deel van de hersenen betrokken zijn, dit is een gedeeltelijke aanval. De meest voorkomende epileptische aanval is de tonisch-clonische aanval, hierbij is het hele brein betrokken en deze aanval bestaat uit drie fases.

De eerste fase is de periode voor de echte aanval, dit wordt ook wel een prodroom genoemd. Een huisdier kan tijdens deze fase meer aanhankelijk en drukker of juist rustiger worden. Hoewel deze fase niet altijd evenveel opvalt leren veel eigenaren deze fase na een paar aanvallen herkennen. Deze fase kan slechts minuten tot zelfs dagen duren.

De tweede fase is de aanval zelf, ook wel de ictus genoemd. Tijdens deze fase verstijft (tonisch) een dier eerst waarna hij of zij fietsende beweging van de poten maakt (clonisch). Tijdens deze fase is een dier buiten bewustzijn en kan hij of zij geluiden maken, kwijlen, poepen en plassen. Deze fase duurt enkele seconden tot minuten.

De laatste fase heet de post-ictale fase, oftewel de fase na de aanval. Deze fase kan enkele seconden tot dagen duren, maar kan ook compleet afwezig zijn. In deze fase kan het zijn dat je huisdier niet in staat is om te lopen of zwalkend loopt, en dat hij sloom, agressief of onrustig is.

Wat zijn de oorzaken?

Epilepsie wordt in twee hoofdgroepen ingedeeld, ‘echte epilepsie’ en ‘valse epilepsie’. Deze groepen worden onderscheiden op basis van de oorzaak. Bij echte epilepsie is de oorzaak onbekend, erfelijk of door een structurele afwijking in de hersenen (tumor, ontsteking of beschadiging). Bij valse epilepsie is de oorzaak buiten de hersenen te vinden. Oorzaken zijn bijvoorbeeld een vergiftiging, hartfalen of een probleem in de stofwisseling. Een dierenarts zal met behulp van een vraaggesprek, lichamelijk onderzoek en een bloedonderzoek onderscheid maken tussen ware en valse epilepsie.

Wat kan ik doen als mijn hond een aanval krijgt?

Als je hond een epileptische aanval krijgt is dit heel erg schrikken als eigenaar. Toch is het belangrijk om rustig te blijven. Je huisdier is tijdens de aanval buiten bewustzijn en merkt niet wat er gebeurd.

Wat moet je niet doen:

  • Je hond aaien of vasthouden, je kan hierbij namelijk door de krampen van je huisdier gebeten of gekrabd worden.
  • Iets in de bek stoppen.

Wat kan je wel doen:

  • Meubels aan de kant zetten, zodat je huisdier zich niet daaraan bezeert.
  • Je kan een filmpje maken, deze kan je later aan je dierenarts laten zien zodat deze beter kan inschatten wat voor aanval je hond heeft gehad.
  • Noteer de datum van de aanvallen, de frequentie van de aanvallen is een belangrijke factor voor de keuze om te behandelen.
  • Let op hoe lang het duurt, als het langer dan 10 min duurt moet je de dierenarts bellen!                                                                                             

Na een eerste aanval is het niet altijd nodig om een behandeling op te starten. De medicijnen kunnen namelijk bijwerkingen hebben, en de behandeling moet niet erger zijn dan de kwaal. Wel moet altijd behandeld worden als een aanval langer dan 10 min heeft geduurd of wanneer er twee of meer aanvallen op 1 dag zijn geweest. Overleg met je dierenarts of behandelen bij jouw huisdier nodig is.

Bekijk grote versie van deze afbeelding

0 reacties