[ARTIKEL] Hals- en rughernia's bij de hond
Menu
Moderator PetTails avatar
7 juli 14:59 in Gezondheid

[ARTIKEL] Hals- en rughernia's bij de hond

Een hernia is een aandoening van de tussenwervelschijf. Het is een veel voorkomende aandoening en kan in principe bij alle hondenrassen optreden. Echter, wel is bekend dat bepaalde hondenrassen zoals de Teckel, Franse Bulldog, Beagle, Basset en Duitse Herdershonden gevoeliger zijn voor het krijgen van een hernia. 

Wat is nu precies een hernia en hoe ontstaat het?
Bij een hernia verschuift een deel van de tussenwervelschijf. Tussenwervelschijven zijn normaal gesproken ‘schokdempers’ of ‘kussentjes’ tussen de ruggenwervels. Wanneer er sprake is van een verschuiving van de tussenwervelschijf kan dit voor een uitstulping zorgen richting het ruggenmerg wat druk kan geven op zenuwen in het ruggenmerg. 

Een tussenwervelschijf bestaat uit twee delen; namelijk een geleiachtige kern omgeven door bindweefselringen. Wanneer de bindweefselringen slijten dan kan op den duur de kern van de tussenwervelschijf naar buiten worden gedrukt wat druk kan geven op het ruggenmerg. Bij bepaalde (chondrodystrofe) rassen is bekend dat de slijtage van de bindweefselringen van de tussenwervelschijf al op jonge leeftijd begint waardoor ze op jonge leeftijd al een verhoogd risico hebben op het ontstaan van een hernia. Chondrodystroof wil zeggen dat er sprake is van onvoldoende of onregelmatige verbening van kraakbeen waardoor misvormingen van beenderen gemakkelijk ontstaan. Naast (erfelijke) aantasting van de tussenwervelschijf kunnen trauma, slijtage en ouderdom ook bijdragen aan het ontstaan van een hernia. Denk bijvoorbeeld aan honden die fysiek zwaar werk moeten verrichten zoals pakwerk. 

Er zijn twee typen hernia te onderscheiden;

  • Type 1 hernia
    Bij dit type hernia is er sprake van dat de kern van de tussenwervelschijf snel richting het ruggenmerg schiet wat direct klachten veroorzaakt bij je hond, zoals een heftige pijnkreet en in ernstige gevallen verlammingsverschijnselen. Dit type hernia komt veel voor bij kleine chondrodystrofe rassen (Teckel, Bulldog, Basset, Shih Tzu, etc.) op relatief jonge leeftijd (veelal tussen de 3 en 6 jaar leeftijd).

    Wanneer je hond verlammingsverschijnselen laat zien is dit een SPOEDgeval en dien je direct contact op te nemen met de dierenarts! 

  • Type 2 hernia
    Hierbij raakt de gehele tussenwervelschijf versleten (progressief) waardoor er vervorming optreedt. Door de vervorming van de tussenwervelschijf wordt er steeds meer druk op het ruggenmerg uitgeoefend. Dit type hernia zien we voornamelijk bij oudere honden van grote rassen zoals de Duitse Herdershond. 

Wat voor verschijnselen kun je zien bij een hernia?
Verschijnselen van een hernia lopen nogal uiteen en hangen af van de plaats van de hernia. Er kan sprake zijn van hevige nek- of rugpijn wat bijvoorbeeld kan opvallen door een verminderde activiteit, voorzichtig lopen, stijve nek, een opgebogen rug, slepen met de poten, gespannen buikspieren of pijn bij oppakken of aanraken. In ernstige gevallen kan er zelfs sprake zijn van verlammingsverschijnselen waarbij de hond geen pijngevoel meer heeft in de verlamde poten (dit is een spoedgeval!). Bekend is dat bij Type 1 hernia verlammingsverschijnselen zeer acuut ontstaan, daarentegen dat dit bij een Type 2 hernia geleidelijk door de tijd heen ontwikkelt. 

Diagnose
De klinische verschijnselen samen met leeftijd, bouw en ras van de hond geven vaak al een sterke verdenking dat er sprake is van een hernia. Bij het vermoeden van een nek- of rughernia is een uitgebreid lichamelijk en neurologisch onderzoek noodzakelijk. Door middel van röntgenfoto’s  kunnen soms aanwijzingen voor een hernia worden gevonden. Echter, voor een definitieve diagnose is vaak aanvullende diagnostiek zoals een MRI-scan of CT-scan noodzakelijk. 

Behandeling
Of een hernia genezen kan worden is afhankelijk van de ernst van het klinisch beeld. Er zijn grofweg twee behandelmogelijkheden, namelijk conservatieve therapie (rust en pijnmedicatie) of chirurgie (operatie). Wanneer er enkel sprake is van pijn of milde uitvalsverschijnselen dan is het goed mogelijk dat rust en pijnmedicatie tot (enig) herstel kunnen leiden. Indien er sprake is van verlammingsverschijnselen waarbij de hond geen pijnreflexen meer heeft in de verlamde poten dan is chirurgie bijna altijd direct noodzakelijk. Echter de therapeutische mogelijkheden zijn op voorhand moeilijk in te schatten en hangen onder andere af van de aard, ernst en duur van de verschijnselen en vereisen specialistische kennis en vaardigheden. 

Heb je aan de hand van dit artikel nog vragen over hernia’s of heb je andere vragen? Stel ze gerust hieronder, het PetTails Team staat voor je klaar om ze te beantwoorden.

Bekijk grote versie van deze afbeelding

0 reacties