Izzy onze hond
Menu
4 juli 15:24 in Gedrag

Izzy onze hond

Ik heb vraag over gedrag van onze hond we hebben haar opgenomen binnen ons gezin maar lijkt heel erg bang te zijn en uit angst kan ze nog wel is raar uit hoek komen ook super Waaks en beschermend kan ik dit gedrag nog sturen is een american bully van 2.5 gr Saskia

2 reacties

 • Moderator PetTails
  Moderator PetTails4 juli 16:06

  Beste Saskia,

  Bedankt voor je vraag. We gaan er mee aan de slag en komen na het weekend zo snel mogelijk bij je terug met een antwoord na overleg met het expertpanel.

  Groetjes,

  PetTails

 • Moderator PetTails
  Moderator PetTails7 juli 12:57

  Beste Saskia,

  Vervelend om te horen dat Izzy uit angst raar uit de hoek kan komen. Als we kijken naar angst kan dit ingedeeld worden in functionele angst en ‘ongezonde’ angst. Bij ongezonde angst is er sprake van extreem bang zijn voor de dagelijkse dingen, zoals bijvoorbeeld een fiets, een vuilnisbak, een kind zonder dat de hond hier voorafgaand iets vervelends mee heeft ervaren. Aan de andere kant heb je de functionele angst die beschermend werkt, bijvoorbeeld het instinctief wegrennen als je een gevaar tegenkomt. Wat we begrijpen uit uw mail is er sprake van de eerste situatie.

  Honden kunnen dus een afwijkende angst ontwikkelen voor bepaalde situaties. Dit ligt vaak ten grondslag aan de cruciale periode in de vroege levensfase van de hond, namelijk de socialisatiefase. De eerst socialisatieperiode van een hond begint op een leeftijd van 4 tot 12 weken. In deze periode leren honden om te wennen aan hun omgeving, de omgevingsgeluiden en de roedel. Het is een periode waar je honden in principe aan alles kunt laten wennen, dus het is belangrijk dat de pups op die leeftijd ook kennismaken met bijzondere situaties. Na die eerste socialisatieperiode vindt de tweede socialisatieperiode plaats op een leeftijd van 12 weken tot 6 maanden. Het is een fase waarin ze snel bang zijn, maar die met goede begeleiding tot een versterking moet leiden van alle opgedane ervaringen. Socialisatie legt de basis voor een stabiele hond, die makkelijke met allerlei prikkels in onze drukke maatschappij kan omgaan. Een slecht gesocialiseerde hond kan voor de rest van zijn leven allerlei angsten ontwikkelen voor situaties en prikkels waar hij nog nooit eerder mee in contact is geweest (bijvoorbeeld, kinderen, vreemde mensen, geluiden, etc.), waardoor er ook een welzijnsprobleem voor je hond kan ontstaan.

  Tijdens de socialisatiefase wordt er dus enorm veel informatie over de leefomgeving geabsorbeerd en deze periode heeft dus consequenties voor de rest van het leven van de hond. Naast een socialisatie deficiëntie zou de angst van Izzy ook mogelijk kunnen zijn ontstaan door onzekerheid, spanning, erfelijke aanleg of een vervelende gebeurtenis die heeft plaatsgevonden in het verleden.

  Of het angstige gedrag van Izzy kan worden afgeleerd is mede afhankelijk van de primaire oorza(a)k(en). Wanneer de basis van de angst ligt bij een slechte socialisatie dan wordt dit lastiger om dit te verhelpen, echter met goede begeleiding kan het angstige gedrag wel verminderd worden. Ligt de oorzaak van de angst bij een vervelende gebeurtenis dan is het vaak makkelijker om de angst te verhelpen mits de angst niet al te breed is geworden. Verder is het belangrijk om erachter te komen waar Izzy angst voor heeft, wat de intensiteit is van de angst en welke gedragingen vanuit de angst ontstaan.

  Tip voor de angstige hond:
  - Schakel professionele hulp in om de primaire oorzaken te achterhalen van Izzy’s angsten en inventariseer bij welke prikkels en in welke omstandigheden de angsten plaatsvinden. Kijk goed hoe Izzy haar angst uit en hoe ze snel ze herstelt.
  - Kijk in huis of Izzy een goede rustplek heeft waar ze zichzelf veilig voelt. Heeft zij haar veilige plek gekozen probeer deze plek extra geriefelijk te maken met een warm en zacht kleed of kussen.
  - Verder kan het Izzy helpen om te werken aan haar zelfvertrouwen, goede vervulling te geven aan haar behoeftes (voldoende ontspanning, beweging, rust en voeding) en te werken aan het onderlinge vertrouwen, dus ga beginnen met leuke oefeningen doen met Izzy om te beginnen op een plek waar ze het minst angstig is, bijvoorbeeld binnenshuis, en dan langzaam verschuiven naar buiten. Leuke oefeningen zijn speurspelletjes, speloefeningen, maar ook gewoon zit en af en komen vinden de meeste honden leuk om te doen. Zo werkt u aan de sociale band met Izzy en mocht ze bang zijn kan ze zodoende ook beter steun zoeken bij u. Ook voedselpuzzels die u samen kan doen, kunnen hierbij helpen.
  - Als laatste zou je de Adaptil verdamper kunnen proberen. Dit is een apparaatje wat feromonen uitscheidt waar honden rustiger van kunnen worden. Dit zou kunnen helpen bij het angstige gedrag van Izzy.

  Mocht het angstige gedrag van Izzy ontwikkelen naar agressief gedrag raden we aan om contact op te nemen met een gedragsspecialist om Izzy verder te helpen. Het afleren van angstig gedrag kan erg moeilijk zijn, dus geduld en oefening zal waarschijnlijk nodig zijn. Hopelijk kun je met deze tips Izzy helpen met haar angst en waakse gedrag. Mocht je naar aanleiding van het antwoord nog vragen hebben stel ze gerust.

  Vriendelijke groet namens PetTails