[ARTIKEL] Hoera, kleine pluizenbollen! Dracht en jongen bij konijnen en cavia’s
Menu
Moderator PetTails avatar
1 juli 19:58 in Gezondheid

[ARTIKEL] Hoera, kleine pluizenbollen! Dracht en jongen bij konijnen en cavia’s

Konijnen

Wie wel eens (per ongeluk) een rammelaar en een voedster bij elkaar heeft gezet zal weten dat je al snel een nestje jongen kunt verwachten. De gemiddelde draagtijd van een konijn is 31-32 dagen, waarna afhankelijk van het ras zo’n 2 tot 10 jongen worden geboren. Na de bevalling kan je voedster al snel weer gedekt worden en opnieuw drachtig worden. Let er dus op dat je de rammelaar niet bij de voedster houdt! Konijnen hebben een geïnduceerde ovulatie, wat wil zeggen dat de eisprong door een stimulatie (de dekkende rammelaar) optreedt. De jongen worden geboren met dichte ogen die ongeveer na 10 dagen open gaan. De voedster geeft maar één keer per dag melk aan de jongen. In het begin doet ze dit ’s ochtends voor zonsopkomst, zodra de jongen uit het nest komen gebeurt dit een paar uur na zonsondergang. De jongen blijven tot een leeftijd van ongeveer 6 weken afhankelijk van de moeder. Scheid ze dus niet te vroeg van het moederdier! Konijnen zijn na ongeveer 4 maanden geslachtsrijp, dus het is belangrijk om de jonge konijnen niet te lang bij elkaar te huisvesten maar de twee geslachten te scheiden. Het kan namelijk zijn dat ze anders elkaar of de moeder dekken, waarbij je een ongewenst inteelt nestje krijgt.

Het kan zijn dat je thuis een voedster hebt die een nest maakt terwijl er geen rammelaar in de buurt is geweest. Het konijn is dan waarschijnlijk schijnzwanger. Een eisprong kan zijn opgetreden door bijvoorbeeld andere voedsters die dominantie hebben getoond door te ‘dekken’, door spelen, door het aaien van de eigenaar over de flanken van het konijn of door de geur van een rammelaar. Een schijndracht kan ook optreden wanneer een dekking met een rammelaar niet tot een bevruchting leidt. Deze schijndracht kan tussen de 16 en 18 dagen aanhouden en gaat dan vanzelf weer over.

Als je geen nestje met je konijn wilt, wordt normaalgesproken aangeraden om je voedster vanaf een leeftijd van 5 tot 6 maanden te laten castreren. Zo’n 60% van de ongecastreerde voedsters ouder dan 5 jaar ontwikkelt baarmoederkanker. Baarmoederkanker ontwikkelt onder invloed van hormonen uit de eierstokken, wat kan worden voorkomen door de eierstokken te verwijderen.

Je kunt er ook voor kiezen om de rammelaar te castreren. Dit kan vanaf het moment dat de testikels ingedaald zijn na ongeveer 3 tot 4 maanden. Na de castratie zal de rammelaar nog een poosje vruchtbaar kunnen zijn. Houd hem daarom nog 2 maanden apart van de voedster.

 

Cavia’s

Ook cavia’s zijn bekende snelle voortplanters. Zeugjes kunnen al vanaf 4 tot 6 weken leeftijd geslachtsrijp en de beertjes kunnen zelfs al iets eerder geslachtsrijp zijn. De draagtijd van een cavia is gemiddeld 58 tot 68 dagen (tot ongeveer 10 weken), waarna er zo’n 1 tot 6 jongen worden geboren. De dag na de bevalling kan het zeugje al weer gedekt worden, dus let er op dat het zeugje gescheiden is van het beertje! De jongen worden, in tegenstelling tot de konijnen, geboren als actieve pluizenbolletjes die al lopen en hun ogen open hebben. Ze eten al snel mee met de pot, maar krijgen voornamelijk melk van het zeugje. Je zult ze al snel door het hok zien scharrelen!

Als je een nestje bij je cavia wilt kun je dat het beste rond een leeftijd van 6 maanden doen, omdat het zeugje dan volgroeid is. Op die manier heb je het minste kans op groeiachterstanden. Het wordt echter ook afgeraden om cavia’s voor het eerst drachtig te laten worden als ze ouder zijn dan 1 jaar. Baby cavia’s zijn eigenlijk iets te groot om geboren te worden. Wanneer moeder cavia’s jong zijn, bestaan delen van het bekken (symphysis) uit bindweefsel in plaats van bot. Deze delen gaan rond de bevalling verweken, zodat de botten een beetje wijken en er genoeg ruimte is in het geboortekanaal voor de jongen om geboren te worden. Vanaf ongeveer 1 jaar leeftijd begint het bindweefsel in het bekken te verbenen (harder worden), waardoor deze extra ruimte niet meer beschikbaar komt. Het kan daardoor zijn dat het zeugje de jonge cavia’s niet uit kan persen en er een keizersnede aan te pas moet komen. Het wordt daarom aangeraden om het eerste nestje te nemen als het zeugje een leeftijd van 6 tot 8 maanden heeft. Wanneer je een nestje met cavia’s hebt is het belangrijk om vanaf 4 weken de zeugjes en beertjes te scheiden zodat ze niet elkaar kunnen bevruchten waarbij er inteelt nestjes ontstaan. Je kunt er dan voor kiezen om de zeugjes nog een paar weken bij de moeder te laten.

Als het zeugje haar eerste nestje op tijd heeft gehad kan ze op latere leeftijd ook nog nestjes krijgen. Dit kan nog veilig tot een leeftijd van ongeveer 3 tot 4 jaar.

Als je geen nestjes met je cavia wilt kun je het zeugje of het beertje laten castreren. Er wordt aangeraden om het zeugje te castreren, omdat veel zeugjes op latere leeftijd ovariële cystes (holtes met vocht in de eierstokken) krijgen. Hierbij wordt vaak ook kaalheid gezien op beide flanken en stoppen ze soms met eten. 
Wanneer je er voor kiest om je beertje te laten castreren moet je er rekening mee houden dat het beertje nog een paar weken vruchtbaar kan zijn. Houd hem daarom nog even apart van het zeugje.

Heb je nog andere vragen over konijnen of cavia’s en bevallingen of jongen? Stel ze hieronder!

Er staan nog diverse artikelen over voortplantingsonderwerpen op PetTails. Kijk bijvoorbeeld eens naar het artikel  “Wat houdt castreren in (en waarom is steriliseren eigenlijk een incorrect woord)”, of het artikel  “Waarom zou ik mijn voedster laten castreren?“. Gebruik de zoekfunctie om te kijken of je nog meer leuke informatie kan vinden!Bekijk grote versie van deze afbeelding

0 reacties