Vraag: Waarom eet mijn hond gras?
Menu
1 juli 14:55 in Gezondheid

Vraag: Waarom eet mijn hond gras?

Hoi,

Ik heb een vraag over onze hond Nola. Nola is een inmiddels 1 jarige Mechelse herder en tijdens het uitlaten eet ze wel eens gras. Ik heb toen van de dierenarts het advies gekregen om een tabletten te proberen voor haar maag (Zitac). Dit heeft geen verandering gebracht in het gras eten. Later heeft ze een keer pijnstillers gehad omdat ze mak liep, met nog meer maagbeschermers. Inmiddels gaat het beter met haar, maar ze eet nog altijd gras. Waarom doet Nola dit?

Het is verder een hele fitte hond, totaal niet sloom en ze braakt ook niet na het gras eten. Soms is het ook zo dat ze het niet echt op eet, maar er alleen aan plukt. Ze doet het eigenlijk ook altijd op hetzelfde stukje, namelijk nadat we een rondje door het bos hebben gelopen en soms met takken hebben gespeeld en daarna weer op een stukje (lang) gras komen. 

Hopelijk kunnen jullie ons hierbij helpen.

Groetjes Annelieke

3 reacties

 • Moderator PetTails
  Moderator PetTails1 juli 15:04

  Beste Annelieke,

  Bedankt voor je vraag. We zullen met je vraag aan de slag gaan en na overleg met het expertpanel zo snel mogelijk terug komen met een antwoord.

  Groetjes,

  PetTails

 • Moderator PetTails
  Moderator PetTails2 juli 18:50

  Beste Annelieke,

  Nola is eigenlijk een heel normaal geval, een groot deel van de hondenpopulatie eet namelijk regelmatig gras. Dit is dan ook normaal gedrag voor honden. Wilde honden en wolven eten ook regelmatig plantendelen, en hebben dit nodig voor een gevarieerd dieet. Het kan dus goed zijn dat de hond dit gedrag van zijn voorouder heeft geërfd. Een bekende verklaring voor het eten van gras is dat honden zich niet lekker voelen en door gras over gaan geven. Slechts een klein deel van de honden geeft over na het eten van gras en veel honden zijn ook niet ziek wanneer ze gras eten. Dus deze verklaring kan niet voor het grootste deel van de honden gelden. Wanneer een hond echt veel gras eet kan dit het gevolg van een hongergevoel zijn. Je kan dit gedrag dan verminderen door je hond dan meer verzadigingsgevoel te geven. Bijvoorbeeld meer vezels voeren zoals gekookte boontjes of vaker per dag een kleinere portie geven. Een andere mogelijke verklaring is dat gras eten helpt tegen parasieten in de darmen. Ten slotte kan het een teken zijn dat Nola heel erg opgewonden is door het wandelen en spelen. Het is een Mechelse herder en dit ras heeft zeer grote behoefte aan beweging en uitdaging. Ze is ook maar 1 jaar oud en vermoedelijk nog heel erg speels. Het kan voor haar een manier zijn om van de ‘stress’ van de opwinding af te komen. Een idee zou kunnen zijn om haar nog meer uitdaging te bieden door bijv. aan agility-training te beginnen. Dit is op zich al fijn voor de hond maar zou ervoor kunnen zorgen dat hij stopt met het gras eten en plukken. Dat Nola gras eet is dus geen reden om je zorgen te maken. Vind je het gedrag wel storend, dan kan je haar extra uitdagen met training en wanneer ze gras eet afleiden met een speeltje of met iets lekkers.

  Groetjes,

  PetTails

 • Annelieke de Bie4 juli 11:41

  Super bedankt voor het antwoord. Helemaal duidelijk zo!

  Groetjes Annelieke